top of page

Adrienne: "Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij."

Updated: Dec 3, 2023


“Via Vluchtelingenwerk Vlaanderen heb ik een heel andere wereld leren kennen, bevolkt door enorm jonge, bekwame mensen die zich inzetten voor mensenrechten en gelijkgesteldheid, in plaats van het maken van carrière of winst.” We ontmoeten bestuurder Adrienne Axler, voormalig CEO van Sodexo: “Ondertussen ben ik gepensioneerd, maar ik zit absoluut niet stil.”


“Ik ben bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen terechtgekomen via Board Companions. Dat is een gemeenschap van ervaren bestuurders en jonge mensen uit de zakenwereld die als vrijwilligers hun ervaring in bestuur en leiderschap ter beschikking stellen in de raden van bestuur van ngo’s en non-profitorganisaties. Board Companions heeft als voornaamste doel om sociaal geëngageerde organisaties te ondersteunen en te professionaliseren. De professionals (of ‘companions’) worden zorgvuldig uitgezocht en aan de hand van een diepte-interview op hun bekwaamheden getest.”


“Onze samenwerking is het resultaat van een speeddate. Board Companions organiseert ‘dates’ tussen companions en organisaties om de compatibiliteit tussen beiden te kunnen verzekeren. Er ontstond meteen een gevoel van verbondenheid tussen Vluchtelingenwerk en mezelf. Dat komt wellicht omdat ik zelf vluchteling ben.”


“In 1968 ben ik met mijn vader uit Tsjecho-Slowakije gevlucht. Als 14-jarig meisje had ik al langer besloten dat mijn thuisland niets voor mij was. De onderdrukking en vrijheidsbeperking maakten dat ik vastberaden was om er weg te gaan. De invasie van het Russische leger heeft dat proces versneld.”

“Ik kwam in Nederland terecht. Zonder familie, zonder vrienden, zonder taal."

“Ik had een enorme behoefte aan communicatie en ben daarom Frans, Engels, Duits, Grieks en Latijn gaan studeren. Dat was een soort overlevingsinstinct dat plots naar boven kwam: voor mij was overleven me overal verstaanbaar kunnen maken.”


“Die overlevingsdrang bleef nazinderen in mijn latere studiekeuze voor hotelmanagement in Brussel. Die keuze heb ik gemaakt met het idee dat ik, overal waar ik kwam, werk moest kunnen krijgen. Ik heb lang geleefd met de gedachte dat ik elk moment mijn koffers moest kunnen pakken en vertrekken. De situatie in Tsjecho-Slowakije heeft me blijkbaar lang onbewust achtervolgd. Nadat je bent gevlucht, voel je je namelijk in de eerste plaats bevrijd.”


“Door in contact te komen met Vluchtelingenwerk, heb ik een heel andere wereld leren kennen, bevolkt door enorm jonge, bekwame mensen die zich inzetten voor mensenrechten en gelijkgesteldheid, in plaats van het maken van carrière of winst. Het zijn stuk voor stuk mensen die zich met een onbevattelijk grote strijdlust en toewijding inzetten voor vluchtelingen van welke afkomst ook. Daar heb ik ongelooflijk veel respect en bewondering voor.”


“Mijn doelen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn eenvoudig: allereerst wil ik iets teruggeven aan de maatschappij voor alle kansen die ik in mijn leven heb gekregen. Via Vluchtelingenwerk wil ik meevoelen met mensen en wil ik bijdragen aan alles wat de organisatie doet. Als bestuurslid vertaalt dat zich concreet in het ondersteunen van het management.”


7 views0 comments

Comments


bottom of page